Skip to content

De Bouw kan niet zonder BIM

De bouwwereld van morgen vraagt om verandering en dwingt tot keuzes

Dit is het eerste artikel van drie over de positieve bijdrage die BIM brengt in de bouw. Organisaties in de bouwwereld die de overstap maken naar BIM staan voor belangrijke keuzes. Vinden samenwerken opnieuw uit en investeren in een duurzame toekomst van hun bedrijf. In 2016 zetten Jasper van Baar en Jan van der Schaaf een belangrijke stap met de oprichting van BIMprojects.

Bouwen in de maatschappij van morgen wordt steeds complexer en maakt dat we meer informatie verwerken dan ooit. Opdrachtgevers, investeerders en ontwikkelaars maken belangrijke keuzes op basis van deze informatie. Jan: “In de bouw draait alles om de I van informatie. Dat is waarom wij bij BIMprojects heilig geloven dat BIM een steeds grotere rol gaat spelen, een rol die verder gaat dan alleen de bouwwereld.“ Om de steeds groter wordende projecten en belangen in goede banen te leiden is samenwerken in de bouw belangrijker dan ooit. Waar voorheen de informatie werd verdeeld over vele verschillende losse documenten wordt nu steeds meer informatie opgenomen in een BIM (Building Information Model). Door BIM heeft samenwerken in de bouw een nieuwe betekenis gekregen. De bouwwereld is in transitie vanwege de vele maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingen. BIM is onmisbaar om de noodzakelijke transitie in de bouw mogelijk te maken.  DE BOUW IS NERGENS ZONDER BIM.

Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt (Albert Einstein). Dus wacht niet te lang met de overstap naar het nieuwe werken.  Want kies je voor BIM dan kies je voor een andere manier van werken. En vergis je niet, het is niet alleen een kwestie van andere software. BIM betekent dat zowel de interne processen als de externe processen van de organisatie zullen veranderen. De transitie van de organisatie en of de implementatie van BIM in de organisatie neemt zeker 5 tot 10 jaar in beslag.

Zie BIM als gereedschap waarmee je de kwaliteit van zowel het proces als het product kan verhogen. Dit vraagt om focus en het dwingt tot keuzes.  Jasper: “Vanaf de start hebben we over de volle breedte geïnvesteerd in BIM. We liepen hierdoor op de troepen vooruit en achteraf gezien was dat de juiste keuze. We probeerde tevens het  maximale uit de software te halen. Daar plukken we nu de vruchten van.“  Momenteel focust ons bureau zich op appartementencomplexen en grootschalige woningbouwprojecten. Onze overtuiging van de meerwaarde van BIM maakt ook dat wij proactief nieuwe opdrachtgevers benaderen die ook de overstap naar BIM gemaakt hebben. Het is mooi om te zien dat er onderling ook veel kennis en kunde op het gebied van BIM gedeeld wordt. Geen schutting meer maar een gedeelde tuin waar mooie dingen tot bloei komen! In de volgende bijdrage meer over de positieve uitwerking van BIM op samenwerken in de bouw.

Zoekt u een betrouwbare en ervaren partner om samen stappen te zetten in de wereld van BIM neem dan contact op met BIMprojects.

Back To Top